Peste 60.000 de vizitatori și-au petrecut noaptea de 6 octombrie la evenimentele de artă contemporană din cadrul Nopții Albe a Galeriilor, în 12 orașe. Următoarea ediție a acestui eveniment va avea loc la data de 5 octombrie 2018.

 

Vineri, 6 octombrie 2017 a avut loc Noaptea Albă a Galeriilor în 12 orașe din România. Acestea au fost București, Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Iași, Petrila, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș și Timișoara. Galerii, spații alternative, hub-uri creative și ateliere de creație și-au deschis porțile către publicului larg. Cei peste 60.000 de vizitatori s-au bucurat nu doar de expoziții, cât și de tururi ghidate, evenimente speciale și vizite în atelierele artiștilor din 152 de locații cuprinse în harta NAG a celor douăsprezece orașe. Noaptea Albă a Galeriilor este un eveniment susținut de BRD Groupe Société Générale, a cărui platformă națională este inițiată și coordonată de către Asociația Ephemair, și organizat local de către partenerii acesteia.

Următoarea ediție a Nopții Albe a Galeriilor va avea loc la data de 5 octombrie 2018.

Informații și noutăți despre eveniment pe pagina principală NAG https://www.facebook.com/noapteagaleriilor/

 

În București, ediția 2017 NAG a avut loc în 73 de galerii, spații alternative, hub-uri și ateliere de creație și a prezentat un program de vernisaje, lansări de carte, expoziții, performance-uri și vizionări ce au animat noaptea de vineri, 6 octombrie. Programul expozițiilor din locațiile participante continuă și în afara acestui eveniment. Invităm publicul să consulte informațiile prezente atât pe site-ul www.noapteagaleriilor.ro cât și în aplicația de telefon. În cadrul NAG București au avut loc, de asemenea, tururi ghidate pentru bicicliști de toate vârstele, în parteneriat cu Asociația Adevărații VeloPrieteni.

 

Începând cu această ediție a Nopții Albe a Galeriilor ne bucurăm să punem la dispoziția publicului aplicația de telefon disponibilă pentru iOS și Android care oferă traseul participanților din toate orașele NAG. Aplicația va fi actualizată o dată cu fiecare ediție a evenimentului și va deveni, alături de site-ul www.noapteagaleriilor.ro, principalul ghid pentru vizitatorii NAG.

Programul evenimentelor speciale din București

Expoziție focus NAG Petrila: „O călătorie spre buricul pământului”

Rezidența BRD Scena9, Ion Luca Caragiale nr. 32

Perioadă de vizitare: 6 octombrie – 11 noiembrie, de miercuri până vineri, 17:00 - 20:00, sâmbătă-duminică, 15:00 - 20:00.

 

„O călătorie spre buricul Pământului” este proiectul produs de Asociația Ephemair exclusiv pentru Noaptea Albă a Galeriilor prezentând publicului vizitator o incursiune in trei muzee si trei arhive expuse în cele șase încăperi ale Rezidenței BRD Scena9. Conținutul acestora nu este altceva decât o serie de povești despre noi toți, povești care râd cu noi, râd de noi, plâng și ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente, șase povești de pe Planeta Petrila avându-i ca protagoniști pe: Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu și Andrei Dăscălescu.

Expoziția mai poate fi vizitată până pe 11 noiembrie 2017.

 

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/231321714066160/

Mai multe informații: https://goo.gl/p1kqXE

“Care-i faza cu arta contemporană?” - programe educaționale pentru copii

(14, 15, 21, 22, 28 și 29 octombrie)

În cadrul expoziției O călătorie spre buricul pământului - Expoziție-focus Petrila invităm copii într-o călătorie fantastică pe Planeta Petrila! A doua ediție a programului educațional "Care-i faza cu arta contemporană?" inițiat anul trecut de Asociația Ephemair continuă și în acest an colaborarea cu Asociația MATKA mulțumită suportului Primăriei București prin ARCUB și BRD Groupe Societe Generale.

Datele desfășurării: 14, 15, 21, 22, 28 si 29 octombrie între orele 11:00 - 13:00.

Categoria de vârstă către care adresăm acest program este cuprinsă între 6 - 13 ani.

Modulul de lucru al acestui program este împărțit în două activități:

- partea informală (durata: aproximativ 40 minute)

- partea practică (durata: aproximativ 40 minute)

 

Participarea copiilor la ateliere este gratuită.

 

Rugăm înscrierea în prealabil la adresa de e-mail:

noapteagaleriilor@gmail.com.

Capacitatea maximă a unei grupe pentru un atelier este de 15 copii.

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/697709347084968/

Concluziile specialiștilor străini invitați în cadrul proiectului Search & Research RO

Programul “Search & Research RO” invită un grup de specialiști străini din domeniul artei contemporane să cerceteze și să descopere scena culturală locală cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor. Anul acesta proiectul s-a desfășurat în colaborare cu programul de rezidențe curatoriale ARC Bucharest, iar invitații au fost: Miguel Amado - Senior Curator la Middlesbrough Institute of Modern Art, Anglia, Geir Haraldseth - Director al Rogaland Kunstsenter (Rogaland Contemporary Art Centre), Stavanger, Norvegia, Gabi Scardi - curatoare și critic de artă, Milano, Italia, Evelyn Simons - curatoare, critic de artă și coordonatoare de proiecte la CAB – un centru privat non-profit de artă contemporană din Bruxelles, Belgia și Stefan Vicedom curator, cercetător asociat în artă contemporană la Städel Museum din Frankfurt, Germania.

Programul de o săptămână al “Search & Research RO“ a inclus un tur intensiv de vizitare a instituțiilor, galeriilor și inițiativelor participante în programul NAG București, o călătorie de cercetare în Timișoara și Arad și o serie de vizite de studiouri de artiști în București.

 

Vizita lor s-a încheiat cu o masă rotundă ce a avut loc la data de 10 octombrie, la Rezidența BRD Scena9 din București, moderată de  Dragoș Olea - membru al colectivului de artiști APPARATUS 22 și consultant ARC Bucharest. În cadrul acestui eveniment invitații au prezentat, în prima parte a discuției, câteva cuvinte despre proiectele lor curatoriale recente și cadrul instituțional al activității fiecăruia, urmate de concluziile, opiniile și sugestiile referitoare la interacțiunea avută cu scena culturală românească pe durata acestei rezidențe.

Pe lângă observarea și analiza scenei culturale locale, scopul programului Search & Research RO este acela de a crea posibilități reale de asociere a grupului de curatori invitați cu artiștii români, iar vizita acestora în cadrul Nopții Albe a Galeriilor a facilitat acest lucru.

 

Noaptea Albă a Galeriilor încheie, așadar, cu ajutorul partenerilor, al organizatorilor locali, al spațiilor, curatorilor și artiștilor implicați un nou capitol prin care face vizibilă arta contemporană de toate tipurile în rândul publicului larg din România, dar și a specialiștilor străini invitați.

 

Mai multe informații despre NAG sunt disponibile pe www.noapteagaleriilor.ro și   https://www.facebook.com/noapteagaleriilor.

Mai multe imagini de la Noaptea Albă a Galeriilor 2017 din cele 12 orașe pot fi găsite pe https://www.facebook.com/noapteagaleriilor.

Credit foto making of „O călătorie spre buricul pământului”: Iulian Alexandru Popa

_____

 

Organizator NAG național: Asociația Ephemair

 

Partener principal NAG național: BRD Groupe Societe Generale

 

Parteneri: Primăria Capitalei prin ARCUB, Institutul Cultural Român - ICR

 

Sponsori: Policolor, Corcova Roy & Dâmboviceanu, Catleya, NouMax, Zaga Brand

 

Identitate vizuală NAG 2017: Răzvan Cornici

 

Partener juridic: Țuca Zbârcea & Asociații

 

Parteneri media: Magic FM, Adevărul, Dilema veche, Agerpres, Blitz TV, Scena9, Glamour România, Orașul Meu, Urban.ro, The Institute, Modernism.ro, Feeder, Dissolved Magazine, Revista Zeppelin, Gala Societății Civile, Institutul Francez, Anim'est 2017

 

Organizatori în orașele partenere: Grupul pentru Management și Mediere Culturală (ARAD), Fundația Baia Mare 2021 (BAIA MARE), Asociația ArtBurg (BRAȘOV), Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule (CLUJ), Uniunea Artiștilor Plastici, Filiala Craiova (CRAIOVA), Asociația AltIași (IAȘI), Dan Raul Pintea (SIBIU), Asociația K-Arte (TÂRGU MUREȘ), Grupul Avantpost (TIMIȘOARA), Muzeul Cineastului Amator (REȘIȚA), Ion Barbu (PETRILA).

 

About Ephemair Association

Established in 2011 Ephemair Associationby initiates and organizes projects and cultural activities in the field of contemporary art, designed to develop locally and internationally cultural projects which impact both cultural life and education.